(EN) Today I share my favourite VEGAN Chocolate Cake recipe, very rich in banana flavour, very moist. I sometimes make two cakes like that and spread my avocado chocolate mousse, (recipe: http://123matata.blogspot.nl/2015/08/nasz-ulubiony-mus-czekoladowy.html) as a cream between to make a proper double dekker birthday cake. It also goes with chia seed - maple - cacao frosting that I will also share.
It is based on the Paleo cake recipe I got from my friend Melissa a while ago and I loved it from the beggining (hi Melissa!!!). Now I completely made it Vegan and it simply tastes delicious! Get ready for gluten free, dairy free, egg free, refined sugar free and guilt free cake!!!
Ingredients for the cake - 20cm tin (the one above, so for bigger cake double the amount):
- 3/4 cup coconut flour
- 1/4 cup raw cacao powder
- 3/4 tsp baking soda
- pinch of salt
- 1/4 tsp baking powder
- 2 chia "eggs" or flax seed "eggs"
- 1/3 cup of maple syrop or 1/3 cup of blended dates
- 2 or 3 mashed bananas
- 1/3 cup melted coconut oil
- 2/3 cup plant based milk (almond , soy or rice milk any plant based milk )
- 1 tbs lemon juice
- 1/4 tsp vannila beans
Method:
Preheat over to 180degrees. Combine all wet ingredients in one bowl and all dry ingredients in another bowl. To mix wet ingredients I just mix them in my Blender, then mix wet and dry ingredients together with a spoon. Pour the cake mix into baking tin, I usually put baking paper at the bottom of the tin. Bake in 180degrees for 35 mins.
Chia - Chocolate Frosting:
Ingredients:
- 1 tbs maple syrop
- 1 tbs coconut oil
- 1 tbs raw cacao powder
- vanilla beans
- 2 tbs chia seeds
- pinch of himalayan salt
Method:
Place oil and maple syrop in a small pot, heat it up when it melts, add the rest of the ingredients. Combine well together. Pour it on a cake while still warm.
We really love this chocolate sauce and use it for other desserts too e.g, topping on fruit/ yoghurt pots or to dip the fruit pieces in, pour it over popcorn.
ENJOY!
EN - here a picture of this cake for my son's birthday with a fruity dinosaur decoration
PL - tutaj zdjęcie właśnie tego tortu czekoladowego z urodzin mojego synka z owocowo - dinozaurową dekoracją.
(PL) Dzisiaj przepis na mój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe, bardzo bogate w smaku bananowym, bardzo wilgotne. Czasami pieke dwa takie ciasta jako tort, w środek daję mus z awokado (przepis: http://123matata.blogspot.nl/2015/08/nasz-ulubiony-mus-czekoladowy.html) jako krem . Do tego polewa czekoladowa z nasion chia - syrop klonowy - kakao.
Opiera się ona na ciescie Paleo przepis na ciasto dostałam od mojej koleżanki Melissy. Teraz w całości przerobiony jest na 100% wegańskie ciasto i smakuje fantastycznie! Bez glutenu, bez nabiału, bez jaj, bez przetworzonego cukru, można jeść z czystym sumieniem!
Składniki na ciasto - forma 20cm (jeden na górze, tak dla większego tortu podwójną ilość):
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 chia "miks" lub z nasion lnu
- 1/3 szklanki syrop klonowy lub z 1/3 szklanki daktyli zmiksowanych
- 2 lub 3 banany, zmiksowane
- 1/3 szklanki oleju kokosowego roztopionego
- 2/3 filiżanki mleka roślinnego (z migdałów, soi lub mleko ryżowe)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki ziaren wanilii
Metoda:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Połącz wszystkie składniki mokre w jednej misce i wszystkie suche składniki w innej misce. Aby wymieszać mokre składniki pja wrzucam je do Blendera, a następnie wymieszać suche składniki i mokre z łyżką. Wlać ciasto do formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopni przez 35 minut.
Polewa Czekoladowa z Chia
Składniki:
- 1 łyżka syrop klonowego
- 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- wanilia
- 2 łyżki stołowe nasion chia
- szczypta soli himalajskiej
Metoda:
Umieścić olej i syrop klonowy w małym garnku, podgrzać aż stopnieje, dodać resztę składników. Połącz i wymieszaj dobrze razem. Polej na ciasto, gdy polewa jeszcze ciepła.
Naprawdę uwielbiamy ten sos czekoladowy i chętnie go używamy go do innych deserów np jako polewa na desery owocowe, lub na popcorn.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment